
Ruim een jaar geleden kopten de kranten ‘Leerlingen van laagopgeleide ouders raken steeds verder achter‘ naar aanleiding van het jaarverslag van de Onderwijsinspectie. En ik dacht: zulke ouders had ik…maar zo’n leerling ben ik niet.
Sinds ik ondernemer werd en in 2014 een ondernemersprijs van EZVN won, word ik regelmatig gevraagd om te spreken over mijn carrière en of ik de gouden tips wil geven aan het publiek. Eerlijkheidshalve begon mijn loopbaan niet echt hoopvol, want toen ik klaar was om te studeren, stond mijn leven op z’n kop en was er geen echt carrièreplan. Sterker nog, het enige plan dat ik had, was pure overlevingsdrang en wilde ik koste wat het kost de top bereiken.
Dat o.a. een actief diversiteitsbeleid nodig is om als vrouw de top te bereiken, leer ik gaandeweg en neem ik op mijn route naar de top mee als missie.
You never walk alone
Wanneer je, net als ik, opgroeit in een stad waar er een grote armoede heerst (Rotterdam) en als je ouders behoren tot de lagere sociale klasse van de maatschappij en gescheiden zijn, kan het verdomd lastig zijn om van ‘een dubbeltje een kwartje te worden’. Met andere woorden: ‘wat je ook doet, als je in de lage stand geboren bent, zul jij nooit van de hoge stand worden‘.
Bij gebrek aan voorbeelden uit de persoonlijke omgeving en financiële middelen, moet je als kind het uit je tenen halen en verschrikkelijk uit je comfort zone stappen om het beter te doen dan je ouders.
Als kind van zulke ouders, weet ik er alles van en het treurige is dat ik niet de enige ben. Bij lange na niet. ‘You never walk alone‘ krijgt zo ineens een andere klank, niet waar?
Life changing
Door deze thuissituatie en de geringe begeleiding vanuit huis leken de opties om ooit een kwartje te worden mijlenver weg. Echter, mijn achterstand bleek voor mij ‘life changing’.
Maar dat is achteraf, want daarvoor had ik een behoorlijke dosis strijd-en vechtlust nodig. Inmiddels ben ik me ervan bewust dat strijd-en vechtlust niet het beste middel is om je doel te bereiken.
Zonder directe voorbeelden en precies te weten hoe het allemaal moest om naar de top te komen, ging ik op standje overleven en behaalde ik mijn diploma’s en kreeg ik door hard werken een goede baan bij een topaccountantskantoor als fiscalist.
Een lange tijd voelde ik dat deze instelling/levenswijze mijn redding was. Op dit moment is het zeker niet iets wat ik zou aanraden, omdat het kan leiden tot een mentale en fysieke uitputting, maar dat is een ander verhaal. Een andere belangrijke redding was dat ik werd opgenomen in het gezin van mijn tante en oom, waarvoor ik hun eeuwig dankbaar ben.
De kracht van business influencers
Regelmatig krijg ik de kans om op evenementen andere jonge ambitieuze dames tips & tricks, moed en inspiratie te geven om vooral niet op te geven. Echter, mijn verhaal en situatie staat niet op zichzelf.
Er zijn veel meer voorbeelden van mensen met (en zonder) een lage sociale achterstand die zich hebben opgewerkt naar een toppositie of als topondernemer. Ik wil dat deze succesverhalen worden gedeeld, want delen = vermenigvuldigen.
Het hebben van voorbeelden is namelijk van alle tijden, maar meer dan ooit tevoren kunnen mensen door (social) media dichter bij hun ‘helden’ zijn.
Vanuit de behoefte voor helden en voorbeelden uit het bedrijfsleven heb ik SmartUp Network gemaakt. Het is een platform waar het bedrijfsleven en ondernemers als influencers met de jongere generatie de dialoog aangaan hoe zij die carrièrestap kunnen maken, wat ervoor nodig is om een topmanager of een succesvolle ondernemer te worden.
Dat gebeurt online en offline tijdens evenementen in samenwerking met het bedrijfsleven.
Waar influencer marketing voornamelijk wordt toegepast door bedrijven en merken met behulp van social influencers, zijn business influencers bij SmartUp Network het belangrijkste als het gaat om de loopbaan(ontwikkeling) van de jongere vrouwelijke generatie en diversiteit in het bedrijfsleven.
Diversiteit als werkwoord
Diversiteit in het bedrijfsleven, vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap zijn werk-woorden die we vaak tegenkomen en staat bij menig (internationaal) bedrijf hoog en al dan niet verplicht op de agenda.
Er worden diversiteits-charters getekend, waarbij de doelstelling meer dan duidelijk is. Ook de lijst van topvrouwen is een stap in de goede richting en geeft inzicht in de beschikbaarheid van vrouwen aan de top.
Maar, de top is de top en kenmerkend is dat de laag er onder nog veel groter is. Dus, als we met z’n allen willen dat de top van het bedrijfsleven er over een aantal jaren en in de toekomst diverser uitziet, dan moeten wij ons NU richten op de grote laag eronder: de Millennials/ Y-generatie en de Z-generatie.
Work your way Up
Ik wil deze grote groep van vrouwelijke Millennials beïnvloeden om te laten zien dat zij in de race moeten blijven, wil hen informeren en inspireren met echte verhalen en bruikbare tools.
Samen met topmensen uit het bedrijfsleven en topondernemers (mannen en vrouwen) vertellen wij deze volgende generatie wat ik 17 jaar geleden graag had willen weten, zoals: “Welke stappen moet ik zetten om die toppositie te bereiken?” of “Wat kan ik doen om mijn carrièredromen uit te laten komen?”.
Ik kom graag in gesprek met topzakenvrouwen-en mannen en alle topbedrijven om jullie succesverhaal en visie op een succesvolle carrière te delen. De volgende generatie topvrouwen staat er namelijk om te springen!
Fotocredits: How2SpendIt voor Spender
Comments